Airco onderdelen

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een airco? Lees onderstaand artikel om alle onderdelen van een airco te ontdekken. Heb je interesse in een airco of wil je graag een nieuwe airco kopen? Wij bij IZI Cool willen jou hier met veel plezier bij helpen. 

Interesse? Contacteer ons zo snel mogelijk en wij sturen je een gepersonaliseerde prijsofferte met advies:

Airco prijzen & offerte aanvragen:

IZI Cool monoblock airco

Stap 1 van 2

Airco onderdelen
Airco onderdelen

Onderdelen voor binnen- en buitenairco’s

Uit welke onderdelen bestaat een buiten- en binnenairco? Een airco bestaat uit veel verschillende onderdelen die allemaal samenwerken om koele, gefilterde lucht in huizen en gebouwen te brengen. De airco voor binnenshuis bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Zonder deze onderdelen zou de airco niet goed of helemaal niet werken. Het is belangrijk precies te weten waar de verschillende airco’s van gemaakt zijn voor het geval ze vervangen of gerepareerd moeten worden. In deze gids worden de verschillende onderdelen van een airco in detail uitgelegd en wordt uitgelegd hoe ze allemaal samenwerken om te zorgen voor koele, comfortabele lucht in uw omgeving.

Airco onderdelen 2022 - Airco onderdelen onderdelen van een airco

Airco onderdelen

Belangrijkste onderdelen van een airco

Het meest gebruikelijke type airco is de split-airco. Dit type bestaat uit een binnen- en een buitenunit, die beide met elkaar verbonden zijn. De binnenunit bevat de verdamperspoel en een filter, terwijl de buitenunit de condenserspoel, de ventilator en de compressor bevat.

Wat is een koelmiddel?

Er stroomt ook koelmiddel door de airco wanneer de verschillende onderdelen hun werk doen. Het is een koelmiddel dat in veel koelproducten wordt gebruikt en is een belangrijk bestanddeel voor het koelen van uw kamers. De hoeveelheid koelmiddel kan oplopen tot 1,8 liter, afhankelijk van de airco. Het is altijd raadzaam de technische gegevens van uw airco te controleren, aangezien verschillende airco’s van verschillende fabrikanten verschillend kunnen werken. De kamerairco moet aan de muur worden bevestigd en het volgende bevatten:

De verdampingsspoel van de airco

De verdamperspoel van uw binnenunit is verbonden met de condenserspoel van uw buitenairco. Dit is het gedeelte van de airco waar het koelmiddel warmte absorbeert. Verdamper spoelen zijn meestal gemaakt van koper of staal, omdat deze materialen warmte goed geleiden. Het koelmiddel dat uit de condenserspoel van de airco komt, verandert hier van een vloeistof in een gas.

Het absorbeert de warmte in het huis en stuurt die terug naar de condenserspoel van de airco, waar het proces in een cyclus wordt voortgezet. Het is belangrijk om de verdampingsspoel schoon te houden, zodat hij altijd veilig en efficiënt werkt. Als het niet schoon wordt gehouden, bestaat het risico van een hoger energieverbruik en storingen.

Filter

Filters zijn een essentieel onderdeel van elk airconditioningsysteem. Ze voorkomen dat stof en allergenen in huis circuleren en helpen de lucht die u inademt veiliger en schoner te maken. Als u geen filters in uw airco zou hebben, zou de luchtkwaliteit in uw huis in gevaar komen. De filters in uw airco moeten regelmatig worden vervangen of zelfs gereinigd om de ophoping van vuil en stof te voorkomen. Het zal ook uw airco efficiënter laten werken.

Luchtkanalen

De kanalen in uw airco laten lucht door. De verwarmde en gekoelde lucht kan via afzonderlijke kanalen in of uit de ruimte worden geleid.

Thermostaat

In airco’s zit een thermostaat waarmee u de temperatuur van uw airco kunt instellen op de temperatuur die u wenst. De meeste moderne airco’s bieden ook de mogelijkheid om de thermostaat op afstand te bedienen voor extra gemak. U kunt de temperatuur van de airconditioningthermostaat in elke kamer aanpassen om flexibeler te zijn en alleen de kamers te koelen die u gebruikt, waardoor u energie bespaart.

De airco voor buiten

Net als de airco binnen, bevat de buitenunit de essentiële onderdelen die nodig zijn om uw airco zo efficiënt mogelijk te laten werken.

De aircocompressor

De compressor verandert de toestand van het koelmiddel in uw airco om uw huis te koelen. Het comprimeert het koelmiddel in gasvorm om de druk en temperatuur ervan te verhogen. Terwijl het gas naar de binnenunit gaat, verandert het koelmiddel weer in een vloeistof door de druk af te laten en weer te condenseren. In de binnenunit verandert het koelmiddel weer in een gas en absorbeert het de warmte van uw huis. Deze cyclus begint dan weer van voren af aan. Problemen met een aircocompressor verhinderen de werking van de koelcyclus, wat leidt tot een defect of uitval. Om dit te voorkomen, is het belangrijk een defecte compressor zo snel mogelijk te vervangen.

Condenserspoel van een airco

De taak van de condenserspoel is het gas in zijn hoge drukvorm af te koelen. Het gas dat uit de aircocompressor komt, wordt vervolgens weer omgezet in een vloeistof. De condensor onttrekt de warmte aan het koelmiddel en brengt die over naar de verdamperspoel in de airco-eenheid.

De expansieklep

Het expansieventiel van de airco heeft tot taak de door de compressor opgebouwde druk van het koelmiddel af te laten. Het werkt samen met de compressor en de condensor om de cyclus van gas en vloeistof gaande te houden en uw huis te koelen.

Ventilator

De ventilator bevindt zich in de buitenunit en heeft als voornaamste taak de warmte via de condenserspoel uit het huis te verdrijven. Binnenin de binnenunit bevindt zich een luchtbehandelingskast die helpt koele lucht door het huis te blazen.

Het belangrijkste proces

Deze onderdelen van de airco werken allemaal samen om een succesvolle airco te maken.

Hieronder wordt uitgelegd hoe een airco werkt en wat het belangrijkste proces is dat deze onderdelen doorlopen om koele lucht in uw huis te brengen:

Het koelmiddel bereikt de compressor als een gas onder lage druk. De compressor verhoogt de druk van dit gas. Het hete gas verlaat de compressor en komt in de condensor. De condensor onttrekt de warmte, condenseert ze tot een vloeistof en verlaagt de temperatuur. De vloeistof stroomt vervolgens door de verdamperspoel waar de druk daalt en het koelmiddel weer verdampt tot een gas. Wanneer het koelmiddel de verdamperspoel verlaat, is het nu in een koelere toestand met lage druk. De ventilator die met de verdamper is verbonden, circuleert de koele lucht door de omgeving en zuigt de warmere lucht aan, die via de buitenunit wordt afgevoerd.

Airco onderdelen 2022 - Airco onderdelen airco met buitenunit

Airco onderdelen

Waarom een monoblock airco kopen?

Zoekt u een manier om de temperatuur in uw woon- of werkruimte gelijkmatig te houden? Een monoblock airco is een airco zonder aparte buiteneenheid. Zowel een binnen- als een buitenunit zijn in de unit verborgen. Dit is handig als u de temperatuur wilt regelen in een ruimte waar geen buitenunit kan worden geïnstalleerd. En zo biedt een monoblock airco nog meer voordelen. De voordelen van een monoblock airco zijn:

1. een monoblock airco is energie-efficiënt

Een monoblock airco kan worden gebruikt om een ruimte te verwarmen of te koelen. Naargelang u kiest voor een vaste of een mobiele monoblock-airco, kunt u dit na elkaar of tegelijkertijd doen. Veel monoblock airco’s hebben een ingebouwde thermostaat die precies controleert hoeveel warmte of koude een kamer nodig heeft. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken of de kamer wel de juiste temperatuur heeft. Dankzij de thermostaat is een monoblock airco energiezuinig en werkt hij zeer snel. Het toestel is ook uitgerust met een afstandsbediening om de temperatuur te regelen.

2. Keuze tussen een vaste of mobiele monoblock airco

Een monoblock-airco is zowel in vaste als in mobiele uitvoering verkrijgbaar. Hebt u verschillende kamers in uw huis die u wilt verwarmen of koelen? In dat geval is een mobiele monoblock airco de beste keuze. Dankzij de wieltjes aan de onderkant van het toestel is het gemakkelijk te verplaatsen. s Ochtends bijvoorbeeld kunt u het mobiele Monoblock gewoon in uw werkkamer plaatsen en aan de slag gaan. En ’s avonds kunt u hem meenemen naar uw slaapkamer, zodat u kunt genieten van een goede nachtrust. Wilt u meerdere kamers tegelijk verwarmen of koelen? Dit is mogelijk met een vaste monoblock airco. In de meeste gevallen wordt een permanent geïnstalleerde airco door een gespecialiseerd bedrijf aan de muur gemonteerd. Dit gaat uiteraard gepaard met extra kosten. Een mobiele monoblock-airco hoeft niet aan de muur te worden bevestigd. Er zijn geen specialisten nodig. Dit bespaart kosten.

3. Een monoblock airco heeft geen buitenunit nodig

Een monoblock airco heeft geen aparte buitenunit nodig. Dit is erg praktisch als je:

– U heeft geen ruimte voor een buitenunit

– Je wilt je gevel vrij houden

– U wilt geen lawaai op uw buitenmuur

Monobloc airco’s zijn daarom zeer geschikt voor gebouwen waar men de buitenmuur vrij wil houden, zoals

– Monumentale gebouwen
– appartementen
– Kantoorgebouwen
– Appartementsgebouwen
– Vakantiehuizen
– Woonboten
– Caravans
– Hotels en hostels
– Winkels

Een mobiele monoblock-airco heeft een uitlaatslang naar buiten nodig om de (warme) lucht af te voeren. Om een open raam te voorkomen, kunt u een raamafdichting gebruiken. Een permanent geïnstalleerde monoblock-airco heeft geen uitlaatslang nodig. Een permanent geïnstalleerde airco wordt gewoonlijk aan de muur bevestigd. Een of twee roosters laten de warmte naar buiten ontsnappen. 

4. Een monoblock airco vergt weinig ruimte en onderhoud

Een ander voordeel van stationaire en mobiele monoblock airco’s is dat de compacte unit weinig ruimte inneemt. Een permanent geïnstalleerde airco wordt aan de muur of het plafond gemonteerd en neemt weinig ruimte in. De enige voorwaarde voor een mobiele monoblock-airco is dat u de unit in een open ruimte plaatst. Zet uw kast of bank dus niet voor de airco. Zo kan hij zijn werk optimaal doen en blijft de temperatuur op het juiste niveau. Een praktische bijkomstigheid is dat de airco gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud. De filters hoeven slechts eenmaal per jaar te worden gereinigd. Om de airco nog onopvallender te maken, kiest u een monoblock airco met een aantrekkelijk design. Op die manier kan het naadloos opgaan in de stijl van uw huis.

5. een gezond binnenklimaat met een monoblock airco

Een monoblock airco is niet alleen energiezuinig, maar heeft ook een positieve invloed op het binnenklimaat. Hoge vochtigheid leidt tot schimmelgroei. Schimmel (vooral zwarte schimmel) geeft de kamer een lelijke aanblik. Ze zijn ook slecht voor je gezondheid. Als de luchtvochtigheid in uw woon- of werkomgeving hoger is dan 50%, is dat al schadelijk voor uw longen. Als gevolg daarvan is de kans groter dat u allergieën ontwikkelt. Bovendien ontwikkelen bacteriën, virussen en stofmijten zich wanneer de luchtvochtigheid stijgt tot 70-80%. Aangezien de ingebouwde thermostaat in de monoblock airco de temperatuur nauwkeurig handhaaft, wordt de lucht in de kamer ontvochtigd. Dit zorgt voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Airco onderdelen 2022 - Airco onderdelen airco onderdelen

Airco onderdelen