Lekkende airco

Heb je last van een lekkende airco? Wat zijn de oorzaken van een lekkende airco? Het vermaken van een defect en het tijdig onderhouden van een airco zijn van cruciaal belang op de levensduur van je airco te optimaliseren. Onze professionals bij IZI Cool willen jou hier graag bij helpen.

Vraag hier gerust naar onze prijzen voor het inhuren van een airco professional:

Airco prijzen & offerte aanvragen:

IZI Cool monoblock airco

Stap 1 van 2

Lekkende airco
Lekkende airco

Een lekkende airco

Uw airco moet worden onderhouden om dure reparaties te voorkomen. Als een airco water lekt of zich een plas vormt, moet u dit onmiddellijk verhelpen. Zodra u een lek ontdekt, schakelt u de airco uit. Zo kan worden voorkomen dat het water de elektrische onderdelen van uw airco beschadigt en kan de waterschade aan uw huis worden beperkt. Een lekkende airco kan een indicatie zijn van een groter probleem. Hier zijn 6 punten om te overwegen bij het diagnosticeren van de oorzaak van het lekken van uw airco.

1. een vuile spoel

Een van de belangrijkste manieren waarop uw airco uw huis koelt, is door vocht uit de lucht te onttrekken. De koude verdamperspoel van uw binnenunit is ontworpen om dit condensaat op te vangen en af te voeren. Als alles goed werkt, loopt het water langs de spoel in een pan die naar een andere afvoer leidt. Het opgevangen water komt ofwel buiten het huis ofwel in de riolering terecht. Een van de meest voorkomende manieren waarop de verdampingsspoel defect kan raken, is wanneer hij vuil is. Wanneer een batterij bedekt is met vuil, stof, schimmel of andere verontreinigingen, kan het water zich niet langer stevig aan het oppervlak binden en druppelt het op de vloer.

Het water bindt zich ook aan het vuil en vermengt zich met het condenswater dat zich op de vloer van uw huis verzamelt. Een vervuild register zal zelfs problemen veroorzaken voor het water dat door de juiste afvoer gaat. Al het vuil dat door het systeem wordt getransporteerd kan uw afvoeren verstoppen. Als de afvoer volledig verstopt is, kan het water alleen maar terug uw huis in stromen. Deze schade kan worden voorkomen door een jaarlijkse inspectie en reiniging van uw oven, centrale luchtbevochtiger en warmtewisselaars. Goed opgeleide vakmensen zullen dit doen als onderdeel van een uitgebreid jaarlijks onderhoud van de airconditioning.

2. verstopte afvoeren

Zodra een verstopping is vastgesteld, kan deze worden verwijderd met een nat/droogzuiger. Giet om de vier tot zes maanden een mengsel van half bleekmiddel en half warm water door de afvoer, nadat u hebt gecontroleerd of de leidingen vrij zijn. Dit helpt de afvoer vrij te houden van schimmel en ander vuil en preventief andere verstoppingen te verwijderen. Als verstopte afvoeren nog steeds een probleem zijn, installeer dan een overloopventiel in de afvoerleiding. Dit zal toekomstige schade helpen beperken door ervoor te zorgen dat uw airco automatisch uitschakelt als de afvoerleiding verstopt is.

3. een beschadigde afvoer

Metalen of plastic afvoeren kunnen na verloop van tijd corroderen, wat kan leiden tot verdere lekkages. Inspecteer ze met een lasbrander op gaten of scheuren en vervang ze indien nodig.

4. een ijskoude interne batterij

Een andere mogelijke oorzaak van waterophoping rond een airco kan een bevroren interne batterij zijn. Als een ijskoude batterij niet wordt opgemerkt, smelt hij vaak zeer snel, waardoor de afvoerbak overstroomt en zich water op de vloer verzamelt, wat dezelfde problemen veroorzaakt als een vuile batterij. U kunt de schade van een bevroren binnenaccu beperken door de airco een paar uur alleen op de ventilatiestand te laten draaien, zodat het ijs onder uw toezicht smelt en de afvoerbak niet overstroomt.

Er zijn twee hoofdredenen waarom uw binnenaccu kan bevriezen. Ten eerste verhindert een vuil luchtfilter een goede ventilatie en luchtstroom. Ten tweede kan er sprake zijn van een laag koelmiddelpeil of een koelmiddellek ergens in het systeem. Elk van deze factoren kan de temperatuur rond de batterij doen dalen tot onder het vriespunt. U moet uw filter ten minste om de maand wassen of vervangen tijdens de wintermaanden en eenmaal per maand tijdens de zomer wanneer uw airco intensief wordt gebruikt. Dit voorkomt niet alleen dat de binnenbatterij bevriest, maar het schoonhouden van de luchtfilters is ook een eenvoudige manier om het energierendement en de aircocapaciteit van uw unit als geheel drastisch te verhogen.

Als uw luchtfilters onlangs zijn vervangen, is een laag koelmiddelpeil de volgende meest waarschijnlijke boosdoener. Als dit het geval is, is het belangrijk een erkende aircotechnicus in te schakelen die uw systeem kan inspecteren om de bron van een mogelijk koelmiddellek op te sporen, dat gevaarlijk kan zijn als het niet wordt gecontroleerd, en uw systeem kan inspecteren op andere mogelijke schade die door bevroren spoelen wordt veroorzaakt.

5. installatieproblemen

Slechte installatiepraktijken kunnen allerlei problemen veroorzaken, waarvan vele leiden tot waterlekken in uw huis. Soms zijn afvoerpijpaansluitingen niet goed geïnstalleerd en komen ze na verloop van tijd los te zitten. Hierdoor kan condensatie op de vloer ontstaan. Het is ook mogelijk dat het toestel niet helemaal waterpas staat of dat de druk te hoog is, waardoor zich water op de vloer verzamelt.

6. waterschade

Veel condensaatlekken komen voor in muren of op andere weinig voorkomende plaatsen zoals kelders en zolders. Dit betekent dat stilstaand water lange tijd aanwezig kan zijn voordat het wordt opgemerkt en aangepakt. Grote waterschade kan duizenden euro’s aan reparatiekosten kosten. Dit is nog een reden waarom het belangrijk is uw airco regelmatig en frequent te controleren.

Lekkende airco 2022 - Lekkende airco lekkende airco

Lekkende airco

Onderhoud van een airco met een buitenunit

Airco’s met buitenunits zijn een van de meest efficiënte en kosteneffectieve koelopties, en u wilt er zeker van zijn dat uw unit in de best mogelijke conditie blijft. Het is misschien gemakkelijk om het mechanisme dat uw huis comfortabel houdt te vergeten, maar als u uw airco voor buiten niet onderhoudt, kan dit de levensduur verkorten en de prestaties sterk verminderen. Er zijn dingen die u beter aan een vakman kunt overlaten, maar er zijn ook stappen die u zelf kunt ondernemen om de werking en de levensduur van uw airco te verlengen. Volg deze 8 onderhoudstips voor airco’s voor buiten om uw units up-to-date en goed werkend te houden.

1. Houd de buitenkant van de airco schoon

Een van de eenvoudigste dingen die u kunt doen om uw airco in topconditie te houden, is ervoor te zorgen dat hij vrij is van stof en vuil. Als u stof, vuil en andere deeltjes op het toestel laat ophopen, kunnen zij gemakkelijk bij de werkende onderdelen komen en uiteindelijk grote problemen veroorzaken. Het enige wat u hoeft te doen om ervoor te zorgen dat uw buitenunit airco schoon blijft aan de buitenkant, is ervoor te zorgen dat u de unit opneemt in uw wekelijkse afstofroutine.

Veeg de buitenkant gewoon af met een vochtige doek of een mild en veilig chemisch reinigingsmiddel. Zorg er ook voor dat de ventilatieopeningen aan de buitenkant vrij zijn van vuil, stof en andere zaken die het toestel kunnen verstoppen en een slechte werking kunnen veroorzaken. Deze kleine stap kan later veel extra werk en kosten besparen. 

2. Geef de airco voldoende ruimte om goed te functioneren

Hoewel airco’s met buiteneenheden minder ruimte nodig hebben dan gewone airco’s, werken ze het best wanneer u ze veel open ruimte geeft om te werken. Er moet voldoende wandruimte zijn om het toestel goed te laten werken. Zorg ervoor dat er geen grote meubels of kunstwerken in de buurt staan, want die kunnen stof doen opwaaien en de efficiëntie van de airco verminderen.

Zorg ervoor dat de machine in alle richtingen minstens een meter ruimte heeft, afgezien van de muren zelf. Plaats geen boekenplanken of schilderijen aan de muur in de buurt van de airco. Als u ruimte vrijmaakt, voorkomt u later problemen en zorgt u ervoor dat uw machine goed werkt.

3. zet de airco uit

Natuurlijk moet u meer doen dan alleen de buitenkant van het toestel reinigen om het optimaal te laten werken. Voordat u de binnenkant van het toestel grondiger reinigt, moet u ervoor zorgen dat alle onderdelen zijn uitgeschakeld. Als u deze stap overslaat, loopt u waarschijnlijk het risico uw toestel te beschadigen of, erger nog, uzelf te verwonden door elektrocutie of anderszins. Zorg ervoor dat u zowel de componenten in het huis als de schakelaar op het buitencircuit uitzet. Zodra u de airco hebt uitgezet, laat u hem een redelijke tijd afkoelen. Te vroeg beginnen kan ook gevaarlijk zijn.

4. vervang de filters van de airco

De filters in uw airco behoren tot de belangrijkste onderdelen bij het regelen van de werking van uw airco met buitenunit. Zonder goed onderhoud kunnen deze filters leiden tot een verminderde efficiëntie. Om uw luchtfilters te reinigen, verwijdert u ze voorzichtig uit het toestel. Gebruik een schone, droge doek om vuil en stof voorzichtig van de filters te verwijderen. U kunt in uw gebruiksaanwijzing lezen hoe vaak u dit moet doen, maar als algemene regel geldt dat u dit om de vier tot zes weken moet doen voor de beste resultaten. De filters zijn een belangrijk onderdeel van de bescherming van de rest van het toestel tegen stofophoping en dragen in belangrijke mate bij tot de luchtkwaliteit in uw huis. Op een gegeven moment zult u de filters moeten vervangen. Als ze niet goed schoongemaakt kunnen worden of beschadigd zijn, moet u ze vervangen.

5. Reinig de batterij en de condensator van de airco

U moet ook het buitenste gedeelte van uw airco onderhouden. Aangezien dit gebied van vitaal belang is voor de continue werking van uw airco, moet u de condensor en de spoelen regelmatig onderhouden. Vuil en puin van buitenaf kan zich snel ophopen op dit deel van de airco en ervoor zorgen dat het niet meer werkt. Als het niet wordt onderhouden, kan het de hele airco buiten werking stellen en grote schade veroorzaken.

Om te reinigen, zorg ervoor dat alle onderdelen verwijderd zijn en spuit de airco af met een gewone tuinslang. Als u klaar bent, controleert u of de vinnen niet verbogen zijn en zo ja, gebruikt u een uitlijnkam om ze terug in hun oorspronkelijke vorm te brengen. Daarna kunt u het laatste vuil met de hand afstoffen en ervoor zorgen dat de airco daarna helemaal droog is. Neem deze taak op in uw wekelijkse schoonmaakroutine om ervoor te zorgen dat de airco buiten regelmatig wordt schoongemaakt.

6. Maak de leidingen van de airco schoon

De leidingen zijn essentieel voor de afvoer van koude of warmte uit de woning en vormen de verbinding tussen de buiten- en binnencomponenten van de unit. Als er niets aan gedaan wordt, kunnen vuil, stof en andere voorwerpen zich ophopen en de luchtstroom blokkeren. Dit is uiteraard van invloed op de werking van uw airco buitenshuis.

Bovendien kunnen de leidingen lekken, waardoor een goede werking onmogelijk wordt. U moet deze leidingen van tijd tot tijd controleren om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn. Dit is een eenvoudige stap in het reinigen van uw luchtfilters, dus laat deze taak niet door uw vingers glippen.

7. Controleer de airco op ijs of sneeuw

Airco’s die voor verwarming worden gebruikt, kunnen ijs en sneeuw ophopen, wat hun efficiëntie kan beïnvloeden. Controleer de buitenkant van uw unit regelmatig op vuil en als u vuil ziet, verwijder dit dan voorzichtig van de airco. In de winter laat u uw airco met buitenunit waarschijnlijk vaak draaien en wilt u er zeker van zijn dat hij beschermd is. Als dit deel van de airco met ijs bedekt is, kan dit snel tot dure problemen leiden.

8. Neem contact op met een professionele airconditioningsinstallateur of aannemer

Hoewel u zelf veel kunt doen om ervoor te zorgen dat uw airco met buitenunit goed werkt, moet u toch een vakman raadplegen om er zeker van te zijn dat alles optimaal functioneert. Voordat u een aircotechnicus in de arm neemt, moet u controleren of deze positieve online beoordelingen heeft en voor een gerenommeerd bedrijf werkt. Een opgeleid persoon moet een bepaalde buitenunit airco ongeveer eenmaal per jaar inspecteren.

Tijdens dit bezoek zullen zij de afvoerslangen controleren en nagaan of deze niet verstopt zijn en of er koelmiddellekken zijn. Zij zullen ook de elektrische aansluitingen controleren en de condensatoren nakijken. Als er problemen zijn met deze onderdelen, zullen de technici reparaties of vervangingen uitvoeren om uw airco weer optimaal te laten presteren. Een regelmatige controle van uw airco kan grote problemen later helpen voorkomen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om sommige van deze klussen zelf te doen, loopt u het risico de dingen erger te maken en de unit te vernielen.

Lekkende airco 2022 - Lekkende airco onderhoud van een airco

Lekkende airco