Soorten airco’s

Ken jij de verschillende soorten airco’s? In dit artikel leggen we kort uit welke soorten airco’s er bestaan en hoe deze precies werken. Zo kunnen wij je helpen om de airco te vinden die het beste in je woning past. IZI Cool heeft airco’s van de beste kwaliteit aan uiterst scherpe prijzen. Ontdek dus zeker ons assortiment.

Heb je vragen over onze airco’s of ben je benieuwd naar onze prijzen? Dan kan je ons contacteren via onderstaand kader en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op:

Airco prijzen & offerte aanvragen:

IZI Cool monoblock airco

Stap 1 van 2

Soorten airco's
Soorten airco’s

Airco’s: soorten

Uw airco is een grote investering in uw huis, en u wilt zeker waar voor uw geld krijgen. Maar hoe weet u welke airco geschikt is voor uw huis? De evaluatie van de grootte van uw airco, het hoge rendement, de eisen van uw huis, de kwaliteit, de kosten en alle andere kenmerken van een airco is genoeg om uw hoofd op hol te brengen. Er zijn zes verschillende soorten airco’s, elk ontworpen voor een specifieke ruimte/functie. Deze zes soorten airco’s zijn centrale airco’s, ductless airco’s, raam airco’s, draagbare airco’s, hybride airco’s en aircoheaters.

Centrale airco’s

Een centrale airco combineert een verdamper, condensor en compressor in één unit die op het dak of op een betonnen plaat bij de fundering wordt geplaatst. De lucht wordt aangezogen door de unit en de gekoelde lucht wordt uit het huis afgevoerd via kanalen die door de buitenmuur of het dak lopen. Dit type airco kan ook worden gecombineerd met een reeks verwarmingsspiralen of een aardgasoven in het gebouw.

Mini-split airco’s

Dit is een goede keuze voor woningen die niet over een buizensysteem beschikken. Mini-split airco’s combineren een buitencompressor en condensor met één of meer binnenluchtbehandelingskasten. Deze toestellen worden aan de muur bevestigd en zijn uitgerust met ventilatoren. De binnen- en buitenunits zijn met elkaar verbonden door leidingen die het koelmiddel tussen de units laten circuleren.

Elke kamer in uw huis heeft een afzonderlijke unit die alleen die kamer koelt, vergelijkbaar met een raamunit. Deze kunnen worden geïnstalleerd zonder de muren te slopen en stellen u in staat de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Ze kunnen energie-efficiënter zijn, maar zijn duurder als u een heel huis wilt koelen.

Raam airco’s

Dit zijn de meest voorkomende types airco’s voor eenpersoonskamers. Alle onderdelen bevinden zich in één enkele behuizing met een thermostaatdisplay dat in een gleuf in de muur of op de vensterbank wordt geplaatst waar het toestel zich bevindt.

Mobiele airco’s

Deze unit is vergelijkbaar met een raamairco, maar kan van kamer naar kamer worden verplaatst. Hij is autonoom en staat vrij op de vloer, zodat u hem van kamer naar kamer of van flat naar flat kunt verplaatsen. Een draagbare airco heeft alleen een stopcontact nodig om aan te zetten, en u heeft een raam nodig om de uitlaatlucht naar buiten af te voeren.

Hybride airco’s

Hybride airco’s werken afwisselend op fossiele brandstoffen en op elektriciteit om geld en energie te besparen bij de werking van uw airco. In de zomer werkt de warmtepomp zoals gewoonlijk, hij onttrekt warmte aan het huis en geeft die af aan de buitenlucht. In de winter werkt uw hybride warmtepompsysteem in omgekeerde richting, waarbij warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken en door uw huis wordt verspreid.

Aircoheater

Een nieuwere methode van verwarming en koeling, aardwarmte, haalt warmte uit de ondergrond en brengt die naar uw huis. Een geothermische batterij wordt diep onder de grond geïnstalleerd en kan worden gebruikt om uw huis te verwarmen en te koelen. In de winter wordt warmte onttrokken aan de aarde, en in de zomer wordt warmte onttrokken aan het huis en teruggegeven aan de grond. Hij is zeer duurzaam, energie-efficiënt en heeft een langere levensduur dan andere opties.

Soorten airco's 2022 - Soorten aircos aircoheater

Soorten airco's

Welk type airco is het beste?

Als u eenmaal weet welke soorten airco’s er zijn, moet u beslissen welke het beste is voor uw huis. Dit zal afhangen van uw budget, garanties en kenmerken.

Begroting

– De goedkoopste optie is een raam- of draagbare airco die een enkele kamer koelt. Natuurlijk is dit ook de minst effectieve optie. Hij koelt de kamer op dezelfde manier als een goede kamerventilator, maar doet niet veel meer.

– Een kanaalloze airco kan kosteneffectief zijn als u slechts een paar kamers wilt koelen.

– Een centrale airco is duurder, maar ook doeltreffender en gaat langer mee dan draagbare of raamairco’s.

– De duurste optie is een geothermisch systeem, maar dat kan bijna een leven lang meegaan.

Garanties

Goede fabrikanten staan achter hun producten, en de meeste airco’s zijn ontworpen om 10, 20 of meer jaar mee te gaan. Hoewel het belangrijk is om te kijken naar de garanties met de langste looptijd, is het ook belangrijk om te letten op wat de garantie dekt. Bij apparatuur met levenslange garantie is het mogelijk dat de arbeidskosten niet of alleen in het eerste jaar worden gedekt. Sommige garanties kunnen verschillende voorwaarden hebben voor verschillende onderdelen of componenten, dus het is belangrijk om te vragen naar de details van wat de garantie wel en niet dekt.

Energiebesparende kenmerken

Airco’s koelen woningen al tientallen jaren, maar pas sinds kort zijn ze veel efficiënter geworden.

1. motoren met variabele snelheid

Deze functie maximaliseert de efficiëntie van de luchtstroom door ze op verschillende snelheden te laten draaien, afhankelijk van de behoeften van uw airco op een bepaald moment.

2. automatische ventilator vertragingsschakelaar

Hierdoor kan het ventilatiesysteem na elke koelcyclus nog een korte tijd blijven draaien om de resterende koele lucht te gebruiken en naar de woonvertrekken van het huis te leiden. Op die manier blijft de lucht niet in de airco hangen.

3. thermische expansieventielen

Wanneer meer koeling nodig is, verhoogt de klep de stroom van het koelmiddel. Wanneer minder koeling nodig is, beperkt de klep de stroom van het koelmiddel. Hierdoor kan uw airco het energieverbruik minimaliseren en toch een comfortabel binnenklimaat handhaven.

4. tweefasige koeling

Sommige airco’s met compressoren hebben twee verschillende koelcapaciteiten (hoog en laag). Op zachtere dagen wordt bijvoorbeeld de lage stand gebruikt, wat betekent dat uw airco minder energie verbruikt. Op warmere dagen wordt de hoge stand gebruikt om aan de behoeften van uw huis te voldoen. Dit geeft u meer controle over de instellingen van uw huis en uw maandelijkse kosten.

De beste airco kopen

Als u meer dan een raam- of draagbare unit heeft, is uw airco waarschijnlijk een grote investering. De bescherming van uw toestel is van essentieel belang om het jarenlang in goede staat te houden. De beste manier om uw toestel te beschermen is het volgen van deze belangrijke stappen:

– Koop de beste airco voor uw huis.

– Laat de airco door een vakman installeren.

– Geef uw airco het regelmatige onderhoud dat hij nodig heeft om optimaal te functioneren.

Als u op een van deze gebieden hulp nodig heeft, neem dan contact op met een aircospecialist bij u in de buurt.

Soorten airco's 2022 - Soorten aircos aircos soorten

Soorten airco's

De 4 voordelen van een goede airco

Een airco kan in verschillende situaties van pas komen en biedt vele voordelen, vooral in een woning. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een goede airco in hun huis te installeren. Het is een investering die in veel gevallen weinig geld kost, maar veel voordelen oplevert. Dit zijn voordelen die op hun beurt weer andere voordelen opleveren. Airco kan dankzij verschillende voordelen voor een aangename sfeer en comfort zorgen.

Altijd frisse lucht met een airco

De speciale eigenschap van een airco is welbekend. Hij zorgt voor koele en dus frisse lucht wanneer u maar wilt. In de meeste gevallen verfrist het ook de lucht. Een airco blaast geen wind zoals een ventilator. Bij een ventilator is het meestal zo dat u frisse lucht voelt als hij aanstaat en u ervoor gaat zitten, maar een airco zorgt er juist voor dat de temperatuur in de kamer lager is en u kunt genieten van schone en frisse lucht.

Dit brengt op zijn beurt de volgende voordelen met zich mee:

– De lucht wordt voortdurend ververst

– De lucht wordt gefilterd

– Frisse lucht zorgt voor betere concentratie

– Het is niet benauwd en de temperatuur kan door uzelf worden aangepast.

De airco kan op afstand worden bediend

Een groot voordeel van de meeste airco’s is dat ze op afstand kunnen worden bediend. Met de afstandsbediening, die in de meeste gevallen bij de airco wordt geleverd, kunt u de temperatuur vanaf de bank instellen. Als u het te warm heeft, kunt u de temperatuur met de afstandsbediening omlaag draaien om de kamer koeler te maken, maar zodra u het koud krijgt, kunt u hem weer hoger zetten. U kunt er ook voor zorgen dat de afstandsbediening altijd binnen handbereik is. Dan hoef je niet op te staan om op knoppen van de airco te drukken.

Koud in de zomer, warm in de winter met een airco met verwarming

Het voordeel van een airco is dat u er koele lucht mee kunt produceren wanneer het warm is, vooral in de zomer, maar ook wanneer het koud is. U kunt een airco echter ook gebruiken wanneer het koud is, omdat hij kan fungeren als een soort verwarming in uw kamer. Veel mensen hebben het probleem dat wanneer zij de verwarming hoger zetten, het hele huis warmer wordt. Vaak wil men slechts één bepaalde kamer verwarmen. Een airco kan in dit geval zeer nuttig zijn. Hiermee kunt u alleen het deel van uw huis verwarmen dat u wilt verwarmen. Dit zal u ook veel geld besparen op uw energierekening. Het is een vorm van gerichte verwarming zonder te hoeven verwarmen.

Comfortabeler slapen en rusten met airco

Uw eigen huis is natuurlijk de plaats waar u rust en stilte zoekt wanneer u die nodig hebt. Als het erg vochtig is, is het vaak moeilijker om uit te rusten en te ontspannen. In sommige gevallen kan het zelfs de slaap verstoren en je minder energiek maken. In deze situaties kan een goede airco voor thuis helpen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat de temperatuur in uw kamer altijd aangenaam is en dat u die zelf kunt regelen. Zo kunt u ’s nachts beter slapen en voelt u zich thuis comfortabeler. Een goed uitgerust persoon kan natuurlijk ook beter functioneren in het dagelijkse leven en zich beter concentreren. Het leidt ook tot minder stress.

Onderhoud van airco’s

Een goede airco is iets waar u tijdens de zomermaanden bijna elke dag op vertrouwt. Helaas zal uw airco na verloop van tijd aan slijtage onderhevig zijn en uiteindelijk gerepareerd moeten worden. Hieronder vindt u een lijst met vier tekenen die erop wijzen dat uw airco onderhoud nodig heeft, zodat u contact kunt opnemen met een aircotechnicus voordat er ernstiger schade ontstaat.

1. airco: vreemde geluiden tijdens werking

Geen enkele airco is volledig stil als hij werkt, maar u hebt nu waarschijnlijk geleerd om het lawaai van uw airco te negeren. Vreemde geluiden die zich voordoen wanneer uw airco in werking is, kunnen dan ook zeer verontrustend zijn. Afhankelijk van het nieuwe geluid dat uw airco maakt, kunt u misschien een idee krijgen van de oorzaak en de ernst ervan. De belangrijkste geluiden om naar uit te kijken zijn die van metaal op metaal.

Geluiden zoals knarsen en raspen kunnen erop wijzen dat een ventilator of een ander onderdeel van de condensor is losgekomen en tegen de behuizing wrijft. Piepende en piepende geluiden kunnen het gevolg zijn van versleten lagers. Deze aircoproblemen vereisen professionele reparatie. Luister dus naar veranderingen in de manier waarop uw airco klinkt.

2. geen koude lucht uit de airco

Zelfs als er genoeg lucht uit de ventilatieopeningen komt, heeft u niet veel aan uw airco als hij uw huis niet koelt. Lauwwarme lucht uit uw airco is een probleem dat gemakkelijk kan worden verholpen. Het reinigen of vervangen van een verstopt luchtfilter en het controleren of uw thermostaat goed is ingesteld, kan al voldoende zijn om uw huis weer koel en comfortabel te maken. In andere gevallen kan een gebrek aan koude lucht een ernstiger probleem zijn. Uw airco kan een koelmiddellek hebben, wat betekent dat de airco niet genoeg warmte uit de lucht in uw huis kan halen.

3. kortsluiting van de airco

Als uw airco vaker aan en uit gaat dan zou moeten, hebt u een probleem dat kortsluiting wordt genoemd. Een airco met een korte aanloop heeft moeite om de temperatuur te bereiken die door de thermostaat is ingesteld, omdat hij niet lang genoeg draait om uw huis goed te koelen. Kortsluiting verhoogt ook het energieverbruik van uw airco, omdat hij telkens als hij start een stroomstoot nodig heeft. Het meest verdacht zijn problemen met de bedrading van het bedieningspaneel of de sensor in de kamer, waardoor uw airco de omgevingstemperatuur niet correct kan meten. Als uw airco al in uw huis geïnstalleerd was, kan het zijn dat hij te groot is voor het huis en vervangen moet worden.

4. frequente bevriezing van de airco

Soms bevriezen de verdamperspiralen boven de oven of de koelmiddelleidingen naar de buitencondensor, zelfs op de warmste dagen. Een airco die vaak bevriest, moet waarschijnlijk worden bijgevuld met koelmiddel door een aircospecialist of koeltechnicus. Een laag koelmiddelpeil verstoort het evenwicht dat de warmte van binnen naar buiten transporteert. Als de airco niet genoeg koelmiddel heeft om voldoende warmte te absorberen, zal het resterende koelmiddel ervoor zorgen dat uw airco bevriest.

Als u merkt dat uw airco bevroren is, zet hem dan onmiddellijk uit om hem te ontdooien en neem contact op met een aircotechnicus. Airco reparatie is geen doe-het-zelf taak, dus het is het beste om te letten op tekenen van problemen en een pro-actieve benadering van airco service te nemen. Als uw airco een van deze symptomen vertoont, bel ons dan vandaag nog, zodat u deze zomer niet zonder werkende airco komt te zitten. Ons team is ervaren en klaar om uw airco te repareren.

Soorten airco's 2022 - Soorten aircos onderhoud van een airco

Soorten airco's