Soorten airco’s

Er zijn heel wat verschillende soorten airco’s op de markt. De monoblock airco is daar 1 van. Deze is heel geschikt wanneer je niet voldoende plaats hebt om een buitenunit te plaatsen. Ontdek de monoblock airco’s van IZI Cool, de nummer 1 in airco’s.

Interesse? Neem dan snel contact met ons op voor je persoonlijke prijsofferte met advies:

Airco prijzen & offerte aanvragen:

IZI Cool monoblock airco

Stap 1 van 2

Soorten airco's
Soorten airco’s

Monoblock airco of split airco?

Split-systemen bestaan uit een binnenunit die zorgt voor verwarming en koeling en een buitenunit die het koellichaam en de compressoren bevat. Het koelmiddel circuleert tussen de binnen- en buitenunits. Deze systemen worden vooral aangetroffen in kleine gebouwen. Monoblock-airco’s hebben de verwarming, de compressor en de warmteafvoer in één unit en zijn gewoonlijk op het dak gemonteerd en met de woonvertrekken verbonden door een kanaal waardoor de verwarmde of gekoelde lucht wordt toegevoerd.

Watergekoelde monoblock-airco’s hebben verwarming, koeling en compressoren in één unit, gemonteerd in het plafond van de leefruimte, en geven warmte af aan een condensorwatercircuit, dat kan worden gekoeld door een koeltoren en ook kan worden verwarmd door een boiler. Alle drie de bovengenoemde types kunnen worden gebruikt met een “omgekeerde cyclus”, waarbij het koelsysteem zowel kan verwarmen als koelen. Een andere mogelijkheid is dat het koelsysteem alleen koelt en dat de verwarming wordt verzorgd door elektrische verwarmingsbuizen of warmwaterketels.

Soorten airco's 2022 - Soorten aircos monoblock airco

Soorten airco's

Voor- en nadelen van monoblock- en split-airco’s

Lage installatiekosten

Dit soort systemen is meestal het goedkoopst te installeren. Matige energie-efficiëntie. Deze toestellen zijn eerder ontworpen op prijs dan op efficiëntie, hoewel er efficiënte toestellen bestaan. Watergekoelde monoblock-airco’s hebben vrij beperkte efficiëntiemogelijkheden.

Eenvoudige onderhoudsvereisten

Dit zijn autonome systemen die ontworpen zijn voor gebruik in onderhoudsarme omgevingen. Slechte verwarmingsprestaties bij gebruik van watergekoelde of directe elektrische kachels.

Beperkte levensverwachting

Split systemen en monoblock airco’s hebben doorgaans een levensduur van slechts 10-15 jaar, bij slecht onderhoud zelfs minder.

Kosten voor koelmiddelen

Sommige van de in deze systemen gebruikte koelmiddelen, met name R22, worden geleidelijk uit de markt genomen wegens hun negatieve effect op het milieu. Dit betekent dat de kosten van dit koelmiddel aanzienlijk zullen stijgen en dat veel split- en monoblock-airconditioningsystemen wellicht voor het einde van hun levensduur zullen moeten worden vervangen. Lekkage van koelmiddel komt vaak voor en beïnvloedt zowel de verwarmings- en koelcapaciteit als de efficiëntie van de eenheid. Het blijft echter vaak onopgemerkt bij normaal onderhoud.

Luchtfilter

Verstopte filters veroorzaken een vermindering van de luchtstroom, wat resulteert in te lage en te hoge toevoerluchttemperaturen, waardoor de efficiëntie en het comfort drastisch afnemen.

Energie-efficiëntie

Split- en monoblock-airco’s zijn verkrijgbaar in een groot aantal efficiëntieklassen. Kleinere systemen worden beoordeeld aan de hand van het beoordelingssysteem voor toestellen en moeten altijd worden geselecteerd op basis van de hoogste beschikbare sterrenclassificatie in de juiste maat. Voor de meeste luchtgekoelde systemen is het mogelijk een unit aan te schaffen met een invertergestuurde compressor, waardoor het energieverbruik met meer dan 20% daalt.

Exploitatiekosten

De leeftijd en de staat van split- en monoblock-airco’s hebben een aanzienlijke invloed op de bedrijfskosten. Oudere systemen hebben vaak te kampen met storingen in de temperatuurregelaar, koelmiddellekken, schade aan de batterij en minder efficiënte hardware, wat de kosten kan opdrijven. Zoals bij alle systemen kan de efficiëntie worden verbeterd door een goed beheer, vooral wat betreft de ijking van de temperatuursensoren en het onderhoud van de filters, de batterijen en de vulling van het koelmiddel.

Retrofit/verbeteringsmogelijkheden

De belangrijkste verbeteringsmogelijkheden voor split- en monoblock-airco’s zijn:

– Zorg ervoor dat filters en warmtewisselaars niet verstopt zijn.

– Ervoor zorgen dat de instelpunten voor de regeling consistent en passend zijn.

– Controleer of de koelmiddelvulling correct is

– Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de buitenunits, zodat de warmte kan worden afgevoerd en zich niet rond de buitenunit “ophoopt”.

– Vervang oudere eenheden door nieuwe, efficiëntere eenheden, bij voorkeur met inverter-gedreven compressoren.

– Installeer bij watergekoelde airco’s monoblockkleppen om te voorkomen dat condensorwater door de eenheid stroomt wanneer de compressor niet in werking is en om de regeling van de condensorwaterpomp te verbeteren.

– Installeer vrije koeling, zodat buitenlucht kan worden gebruikt voor vrije koeling wanneer de omstandigheden daarvoor geschikt zijn.

Toepasselijke gebouwen

Luchtgekoelde split-airco’s en monoblock-airco’s zijn gebruikelijk in kleinere gebouwen en zijn daar een levensvatbare oplossing. Watergekoelde monoblock-airco’s worden gebruikt in een groter aantal soorten gebouwen, waaronder winkels en kantoren van aanzienlijke omvang, omdat de distributie van het condensorwater handig is als middel voor warmteoverdracht.

Effect op de vloerplaat

Split- en monoblock-airconditioningsunits worden aan het plafond en/of op het dak gemonteerd en nemen dus geen vloeroppervlak in beslag.

Temperatuurregeling / comfort voor de inzittenden

Monoblock airco’s in de vorm van split- en rooftop-units worden over het algemeen beschouwd als een inferieure oplossing voor kantoorairconditioning vanwege het lawaai van de ventilator. Op het dak gemonteerde monoblock-airco’s vermijden dit probleem. Met al deze soorten systemen kan de temperatuur van de toevoerlucht slechts in beperkte mate worden geregeld, wat een probleem kan vormen voor het comfort van de gebruikers.

Gevolgen voor het onderhoud

Dit soort systemen is relatief onderhoudsarm, maar vergt toch regelmatig onderhoud om efficiënt en effectief te werken. Filters, warmtewisselaars en koelmiddelvulling moeten goed worden onderhouden.

Plaatsing

Split-systemen hebben een buitencompressor, die meestal op de vloer of het dak is gemonteerd. Binnenshuis kunnen deze systemen worden bediend via wandaansluitingen of een binnenunit met kanalen aan het plafond. Luchtgekoelde monoblock airco’s worden gewoonlijk op het dak gemonteerd en zijn te herkennen aan het feit dat er kanalen van en naar de eenheid lopen en dat de compressoren binnen de eenheid werken. Watergekoelde monoblock-airco’s zijn aan het plafond bevestigd en hebben een koeltoren op het dak van het gebouw. Onderhouds- of bedieningspersoneel kan informatie verstrekken over de vraag of een gebouw is uitgerust met split- of monoblock-airco’s.

Soorten airco's 2022 - Soorten aircos airco zonder buitenunit

Soorten airco's

Soorten intelligente airco’s zonder buitenunit

Zoals de naam al zegt, hebben monoblock airco’s alle hoofdcomponenten van de airco in één behuizing. De compressor, de koelbatterij, de ventilatie-eenheid en het luchtfilter zitten dus allemaal in één behuizing en worden in de fabriek geassembleerd. Afhankelijk van het type koelsysteem dat in deze eenheden wordt gebruikt, worden monoblock-airco’s in twee typen verdeeld: die met watergekoelde condensors en die met luchtgekoelde condensors.

Beide systemen worden hieronder beschreven:

1. airco’s zonder buitenunit met watergekoelde condensor

In deze monoblock airco’s wordt de condensor gekoeld door water. De condensor is een shell-and-tube-condensor waarbij het koelmiddel langs de buiszijde stroomt en het koelwater langs de buiszijde. In deze systemen moet het water continu worden toegevoerd om de airco te laten werken. De shell-and-tube condensor heeft een compacte vorm en is samen met de compressor, de expansieklep en de airco-eenheid, inclusief de koelspiraal of verdamper, in één behuizing ondergebracht. De hele monoblock airco ziet er van buiten uit als een doos met het bedieningspaneel aan de buitenkant.

Bij de monoblock units met watergekoelde condensor bevindt de compressor zich samen met de condensor in het onderste gedeelte (zie onderstaande illustratie). Boven deze onderdelen bevindt zich de verdamper of koelspiraal. De ventilatie-eenheid, bestaande uit de centrifugaalventilator en het luchtfilter, bevindt zich boven de koelbatterij. De centrifugaalventilator kan een grote hoeveelheid lucht leveren die nodig is om meerdere kamers te koelen. Uit de bovenkant van de airco komt het kanaal dat naar de verschillende te koelen ruimten leidt.

Alle onderdelen van deze monoblock airco worden in de fabriek geassembleerd. Ook het vullen van het gas gebeurt in de fabriek, zodat de ingewikkelde procedures van het leggen van de leidingen, de evacuatie, het vullen met gas en het testen op lekken niet ter plaatse hoeven te worden uitgevoerd. Het toestel is zeer gemakkelijk te vervoeren naar de locatie en gemakkelijk te installeren op het vlakke oppervlak. Aangezien alle onderdelen in de fabriek worden geassembleerd, is de hoge kwaliteit van de monoblock-eenheid gegarandeerd.

2. airco’s zonder buitenunit met luchtgekoelde condensor

In deze monoblock airco wordt de condensor van het koelsysteem gekoeld door atmosferische lucht. Er is een buitenunit die bestaat uit de hoofdcomponenten zoals de compressor, de condensor en in sommige gevallen het expansieventiel (zie onderstaande figuur). De buitenunit kan op het terras worden geplaatst of op een andere open plaats waar de lucht vrij kan stromen. De ventilator van deze unit zuigt de buitenlucht aan en blaast deze over de condensorspoel, die daardoor afkoelt.

De condenserspoel bestaat uit meerdere spoelen van koperen buizen en heeft lamellen aan de buitenkant. Monoblok-airco’s met luchtgekoelde condensors worden vaker gebruikt dan die met watergekoelde condensors, omdat de lucht vrij beschikbaar is en het moeilijk is om een continue waterstroom te handhaven. De koeleenheid, bestaande uit het expansieventiel, de verdamper, de ventilator en het filter, wordt op de vloer geplaatst of aan het plafond opgehangen. De leidingen die van de koeleenheid komen, worden aangesloten op de verschillende te koelen ruimten.

Mini-split airco

Mini-split airco’s zijn een goed alternatief voor de installatie van een centrale airco in uw huis. Ze zijn efficiënter dan raam- of draagbare airco’s, esthetischer, en omdat ze kanaalloos zijn, is de installatie gemakkelijker en minder ingrijpend dan centrale airco’s. Ze zijn geschikt voor het koelen van ruimten waar in de koudere maanden kachels of radiatoren worden gebruikt, of voor het toevoegen van ruimten waar het installeren van extra leidingwerk duur zou zijn. Er zijn ook veel modellen met warmtepompen, waardoor mini-split airco’s ideaal zijn voor gebruik het hele jaar door. Hoewel ze duurder zijn dan een raamventilatiesysteem, zijn mini-split airco’s veel energie-efficiënter, wat geld bespaart gedurende de levensduur van de airco.

Wat is een mini split airco?

Mini-split airco’s zijn uniek in de wereld van de airconditioning. Zij zijn de koningen van efficiëntie, eenvoud en gemak als het gaat om extra koeling. De luchtregeling en de thermostaat bevinden zich in de te koelen ruimte, terwijl de koel- en ventilatorfuncties zich buiten bevinden. Vandaar de term mini-split airco. De scheiding van deze twee functies heeft enkele voor- en enkele nadelen:

Voordelen van een mini-split airco

Ze zijn energie-efficiënter dan andere koelopties, wat resulteert in grotere besparingen op lange termijn. Ze bieden een hoger niveau van functionaliteit, zoals timers en slaapfuncties waarmee u de gewenste temperatuur kunt instellen. De luidruchtigste delen van de airco zitten aan de buitenkant, dus zijn mini splits stiller en perfect voor gebruik in slaapkamers. Goedkoper te installeren dan een centrale airco. Meer plaatsingsmogelijkheden omdat hij niet op een muur hoeft te worden gemonteerd die het interieur van het exterieur scheidt. Veiliger dan raamairco’s, niet alleen voor indringers maar ook voor stof en ongedierte. Veel airco’s zijn ontworpen om zowel te verwarmen als te koelen, zodat u het hele jaar door van comfort kunt genieten. Mini-split airco’s hebben een slank ontwerp dat veel minder opdringerig is dan een raamairco.

Nadelen van een mini-split airco

Hogere initiële kosten dan compacte of draagbare airco’s. De airco moet ook een plaats hebben waar condenswater kan worden afgevoerd in de buurt van de buitenunit.

Installeren van een mini-split airco

De installatie van een mini-split airco moet worden uitgevoerd door een erkende airconditioningspecialist. De installatie van dit systeem vereist de montage van de binnenunit, de zogenaamde luchtbehandelingskast, en de buitenunit, de zogenaamde condensor. De binnen- en buitenunits zijn met elkaar verbonden via koelmiddelleidingen, afvoer en elektrische bedrading door de muur. Mini-split airco’s worden meestal niet met koelmiddel verkocht en moeten na de installatie door een airconditioningspecialist worden gevuld.

Soorten airco's 2022 - Soorten aircos mini split

Soorten airco's